Brazilian Jiu Jitsu, posities en submissions.

Er zijn twee basis dimensies in BJJ: Posities en Submissions.

Posities en Brazilian Jiu Jitsu.

Posities zijn de basis van BJJ en is de fundering van een submission. Het doel tijdens het sparren is om je positie te verbeteren om een submission toe te passen, te slaan (mma) of om te ontsnappen. Een positie (tijdelijk) kunnen behouden creëert de mogelijkheid om een submission in te zetten.

Het is dus belangrijk om de posities te kennen en de posities kunnen beheersen, lang genoeg om de volgende stap te kunnen zetten. Hoe langer je een positie kan beheersen hoe meer tijd je hebt om na te denken over je volgende stap en hoe minder kans de tegenstander heeft om jouw positie te ondermijnen.
Als je begint met BJJ ligt de prioriteit dus bij je posities kennen, leren bereiken en beheersen. Natuurlijk is het leuk om ook aandacht te geven aan de submissions, echter zal iedere gevorderde Brazilian Jiu Jitsu beoefenaar bevestigen dat de beheersing van je positie prioriteit heeft boven submissions.

De submissions komen namelijk vanzelf. In het begin zal je merken dat het heel moeilijk is om een submission te krijgen. Naarmate je positie verbeterd, verbeterd automatisch de kans dat je succesvol een submission bereikt. Bovendien zal je sneller je positie herstellen als een submission niet lukt, wat de kans wederom vergroot om met een submission te winnen. Posities geven daarom ook zelfvertrouwen. Je kan 5 minuten dominant zijn in een gevecht, zonder een submission te kunnen pakken. Je voelt echter dat je gewonnen hebt want je had controle over de posities. De volgende stap is natuurlijk dominant proberen te zijn en met een submission te winnen! Dit hoeft echter niet.
Iemand kan verliezen qua posities en toch op het juiste moment een goede submission inzetten waardoor hij wint! Maar niet zonder zijn “eigen” posities te beheersen.

Om een submission in te zetten moet je bijna altijd een deel van je positie opgeven. Naarmate je posities verbeteren zul je hier zekerder in worden. Je hersteld je posities ook steeds sneller. Je leert alleen door te durven je positie op het spel te zetten al is het maar voor een fractie van een seconde. Probeer dit dus ook en leer hiervan. Als het niet lukt zul je heel vaak de oplossing vinden bij de posities van waaruit je de submission inzette.
Enkele tips:

  • Leer om een posities te behouden en rust in je spel te vinden wanneer je een goede positie bereikt hebt. Laat je tegenstander energie verspillen terwijl hij probeert te ontsnappen. Als je in een slechte positie zit, wacht rustig af en kies je moment om te ontsnappen. Geen tijd verspillen, gewoon strategisch bewegen zodat je niet te veel energie verspilt. Als het moment daar is en hij zijn gewicht verplaatst of een submission probeert in te zetten, 100% geven om je positie te verbeteren. Timing en rust.
  • Posities kun je onderverdelen in het positie behouden en positie verbeteren. Door van de Mount positie proberen je positie te behouden leert jou controle te houden en diegene die onderligt leert zijn positie te verbeteren.

Submissions en Brazilian Jiu Jitsu

Submissions zijn klemmen, verwurgingen of andere bewegingen die je tegenstander doen overgeven. Ook wel “tappen” genoemd. Iedere beginner wil zo veel mogelijk submissions leren en wel zo snel mogelijk. Het stelt je immers in staat om snel het gevecht te winnen. Elke beginner raakt op een bepaald moment gefrustreerd dat ze steeds gesweept (geveegt) of gesubmit worden terwijl ze die submission proberen, die ze nét op youtube hebben geleerd. Dit is dus waar de posities terug komen. Bekijk het als een strategie: als jij je positie niet kan verdedigen, kan de ander deze positie overnemen waarna je de strijd mogelijk gaat verliezen. Daarnaast kun je zonder goede verdediging veel moeilijker een strijd winnen. Duidelijk toch?

Tips:

  • Submissions leer je alleen door “trial and error”. Je moet bereidt zijn je positie los te laten om een submission in te zetten. Dit betekent in het begin dat je vaak slechter eindigt dan je begon. De tegenstander zal dankbaar gebruik maken van je onervarenheid. Door constant je posities te blijven oefenen en submissions in te zetten zal je steeds vaker succesvol zijn. Sommigen houden bijvoorbeeld door hun onzekerheid hun “guard”vast alsof hun leven ervan afhangt. De positie is misschien veilig echter maak je ook weinig kans te winnen door submission als je je guard, lees positie, niet los durft te laten. Bovendien geef je de tegenstander deze informatie door waardoor hij/zij hierop kan anticiperen.
  • Je zal veel submissions moet inzetten om te leren herkennen wanneer deze het beste voor je werkt. Op elke tegenstander zal dit anders zijn en naarmate je meer ervaring hebt zal je steeds beter zijn in het inschatten van je kans van slagen.
  • Techniek geeft je de goede basis voor submissions, niet brute kracht. Op het moment dat je een gelijke tegenstander hebt qua kracht zal je techniek en strategisch inzicht bepalen of je wint of niet.

Brazilian Jiu Jitsu en de wedstijdsport.

Positions rule. Veel gevecht worden gewonnen op punten. Naarmate de tegenstanders gelijk zijn in techniek zal diegene winnen met de beste kwaliteiten in het beheersen van posities. Er zijn vechters die niet goed zijn in submissions maar heel goed in posities. Deze winnen vaak zonder in gevaar te geweest te zijn. Het leuke is natuurlijk dat je nog altijd kan winnen met een submission terwijl je achter loopt met punten qua posities. Je voelt echter waarom dit mogelijk is. Juist! Posities!

Submission grappling en Brazilian Jiu Jitsu.

Zover belangrijk is submission grappling hetzelfde als Brazilian jiu jitsu maar dan zonder pak. Technisch gezien mag je bij submission grappling iets meer maar kun je minder. Zo mag je bij grappling vanaf het begin been en enkelklemmen inzetten terwijl je dit bij Brazilian Jiu Jitsu pas mag doen vanaf de blauwe band. Daarnaast zijn er natuurlijk bij BJJ de technieken waarbij je gebruik maakt van de Gi die je niet kunt toepassen bij grappling, zoals lapelchokes. Daarbij maak je o.a. gebruik van het pak, de Gi, om controle te krijgen en submissions te bereiken. Dit kun je dus wel toepassen bij Brazilian Jiu Jitsu. Vanaf de blauwe band leer je gewoonweg meer dan bij grappling.

Grappling is een sport waarbij de marge voor fouten groter is dan bij Brazilian Jiu Jitsu. Een armbar is minder bedreigend bij submission grappling dan bij Brazilian Jiu Jitsu omdat de armen glibberig zijn. Bij BJJ is een armbar een hele serieuze bedreiging omdat het pak je minder marge hierin geeft. Doorgaans kun je zeggen dat beoefende submission grapplers niet perse goed in BJJ zijn maar BJJ beoefenaars wel in submission grappling. Dit komt gewoon omdat het pak dat gebruikt wordt, de Gi, veel meer grip geeft. Meer grip = meer controle = moeilijk om uit te komen = vereist meer vaardigheden. Je leert dus te knokken met minder marge voor fouten. It’s as simple as that.

Pure submission grapplers zullen hier wellicht hun antwoord op hebben, ik heb het echter nog niet meegemaakt dat een grappler zich net zo goed kan bewegen in een pak als zonder.

Read 255 times

Openingstijden

Openingstijden:
Maandag 17:30 - 22:00
Dinsdag 18:30 - 21:30
Woensdag 17:30 - 21:30
Donderdag 18:30 - 21:30
Vrijdag 18:30 - 21:30
Zaterdag 9:00 - 13:00
Zondag 9:00 - 13:00